Radio Oost: Twentse scholieren krijgen kijkje in de keuken van ruimtevaartorganisatie NASA

Een bijzonder tripje voor twee Twentse studenten. Dennis Böhm van het Erasmus in Almelo en Lidewij Krakers van het Bonhoeffer College uit Enschede zijn op dit moment namelijk in het Amerikaanse Houston, waar ze een kijkje achter de schermen krijgen bij de NASA.

De vijfdejaars vwo-scholieren wonnen de prijs met de ruimtevaartwedstrijd United Space School. Tot en met 1 augustus zijn zij samen met 48 anderen in Amerika, waar zij als opdracht ook een bemande missie naar Mars voor gaan bereiden.

“Het is hartstikke bijzonder”, reageert Dennis vanuit Amerika. “Het is een hele ervaring. We komen op plekken waar toeristen niet welkom zijn.”

Live-verbinding met ISS
Naast rondleidingen, lezingen en een opdracht, staat er ook een wel heel bijzonder onderdeel op het programma. “We krijgen een live-verbinding met ruimtestation ISS.”

Als het zover komt dat Dennis een vraag mag stellen, dan weet hij al wel wat hij van de astronaut wil weten. “Ik ben heel benieuwd waarom hij astronaut is geworden en wat zijn ultieme goal is. Wat hij dus het liefst wil bereiken.”

Toekomst in de ruimtevaart
Hoewel Dennis enorm uitkijkt naar zijn eerste bezoek aan, zoals hij het zelf noemt, ‘het hart van de ruimtevaart’, ligt zijn eigen hart niet bij de ruimtevaart.

“Tot vorig jaar was ik niet heel erg bezig met ruimtevaart. Ik vind het allemaal wel leuk, maar ik ben geen ‘ruimtefreak’. Ik vind het wel interessant om er mee bezig te zijn. En hoe meer je er in zit, hoe interessanter het wordt.”

Of Dennis later zelf in de ruimtevaart belandt, weet hij nog niet. “Ik denk dat je mij niet in de ruimte gaat vinden. Ik weet nog niet precies wat ik ga studeren. Maar wie weet dat ik na deze twee weken zeg dat ik ook de ruimtevaart in wil en dan ga ik kijken wat mogelijk is.”

Bron: RTV Oost, http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=248669