Twentse scholieren winnen ticket naar NASA met oplossing tegen ‘verveling tijdens een reis naar Mars’

Tijdens de veertiende editie van Countdown to Houston bestreden Twentse scholieren elkaar met innovatieve ideeën over ruimtevaart. De twee beste concepten kunnen daarmee tickets winnen om twee weken lang achter de schermen mee te kijken bij ruimtevaartorganisatie NASA in Houston, Verenigde Staten. Darya Leushuis (6 vwo) van het Bonhoeffer College Bruggertstraat in Enschede en Ajia Niazi (4 vwo) van Het Erasmus in Almelo mogen zich gaan opmaken voor de reis.

Veel gespannen gezichten waren te zien bij één van de gebouwen van Demcon in Enschede. Daar stroomden nerveuze leerlingen binnen om later hun idee te pitchen aan een jury. Onder deze leerlingen ook Ajia Niazi die door deze wedstrijd een wens in vervulling ziet gaan. “Dit is iets waar ik altijd van gedroomd heb. Als ik win dan bericht ik eerst al mijn vrienden en vriendinnen.”

Slimme ideeën
Als finaleopdracht kregen de leerlingen de vraag hoe verveling kan worden voorkomen bij astronauten tijdens een lange missie naar Mars. Niazi heeft ‘maar’ 1 maand nodig gehad om een winnend idee te verzinnen. “Een robot voor in de ruimte”, Aldus de scholier uit Almelo.

In een Engelstalige videopitch presenteerden de leerlingen hun ideeën waarna ze door een deskundige jury bevraagd werden. “Ik ben trots op de studenten die meegedaan hebben en om ze hier zo te zien presenteren is geweldig”, zegt leraar bij het Bonhoeffer College Benno Berendsen.

Summer school
Net als Ajia Niazi is ook Darya Leushuis van het Bonhoeffer College uitverkoren om twee weken mee te kijken bij NASA in Texas. Net als vijftig andere leerlingen uit vijfentwintig verschillende landen. Tijdens dit avontuur verblijven ze bij ‘gastgezinnen’ en doen mee met de Summer School programma van de United Space School

Countdown to Houston
De wedstrijd Countdown to Houston is al veertien edities oud en komt voor uit een samenwerking tussen het Pre-U programma van Universiteit Twente en United Space School. Zij worden hierin ondersteund door partners als Demcon, Twente Board en Thales.

BRON: 1Twente https://www.1twente.nl/artikel/4138930/twentse-scholieren-winnen-ticket-naar-nasa-met-oplossing-tegen-verveling-tijdens-een-reis-naar-mars

<\div>

Leave a comment