Radio Oost: Nuchtere tukker loopt bij NASA ‘space-virus’ op na antwoord vanuit de ruimte

Dennis bij Mission Control- RTV Oost interview

Afgelopen maandag, net na zijn aankomst in het Amerikaanse Houston, wilde hij zichzelf nog geen ‘ruimtefreak’ noemen. Maar nu, enkele dagen later, begint hij toch Screen Shot 2016-07-23 at 10.51.30 AMècht over een carrière in de ruimtevaart te denken en te dromen: Dennis Böhm uit Almelo. Hij is twee weken lang op bezoek bij de NASA.

De vijfdejaars vwo-scholier van het Erasmus in Almelo is samen met Lidewij Krakers van het Bonhoeffer college in Enschede uitgenodigd om bij de ruimtevaartorganisatie een kijkje achter de schermen te komen nemen.

Bemande missie naar Mars voorbereiden

De twee wonnen het exclusieve bezoek door te schitteren in een prijsvraag met een onderzoek naar buitenaardse grondstoffen. Samen met 48 andere scholieren zijn ze tot 1 augustus bij de NASA aan de slag om een bemande missie naar Mars voor te bereiden.

Er wordt niet alleen nagedacht over alles wat er bij een ruimtereis komt kijken. Er is ook tijd voor lezingen en inspiratie in Houston. De scholieren komen tijdens rondleidingen op plekken waar toeristen niet komen.

Mission control

“Gaaf en enorm indrukwekkend!” Veel meer woorden heeft Dennis niet nodig om uitdrukking te geven aan wat hij heeft gezien. Op de dag af 47 jaar na de historische eerste maanlanding, zette Böhm zijn eerste stap in het heilige der heilige: mission control.

Misschien was het wel een grote stap voor de 17-jarige Almeloër, die nu nadenkt over een toekomst in de de ruimtevaart. “Ik ben al bijna om, misschien wil ik zelfs wel astronaut worden”, grapt hij vanuit Houston.

Of in Dennis Böhm de opvolger van André Kuipers schuilgaat zal de tijd moeten leren. Voorlopig is hij op een plek geweest waar niet zomaar iedereen komt. Hij heeft een foto laten maken terwijl hij op de stoel zit van de mission director, de baas van een ruimtereis.

Live gesprek met astronaut in ISS

Eén van de onderdelen van het bezoek was een ‘ruimtegesprek’ met een astronaut in het internationale ruimtestation ISS. Böhm wilde weten waarom iemand astronaut is geworden en wat zijn ultieme ‘goal’ is.

De vraag is uitgekozen en Dennis mocht ‘m tijdens een live-verbinding stellen. Dat ging op een bijzondere manier. “Eerst moest worden gekeken waar ISS was en toen de verbinding werd opgezet was er eerst gekraak en toen moesten snel de vragen worden gesteld en antwoorden worden gegeven voordat de verbinding weer begon te kraken en wegviel.

Antwoord uit de ruimte

Het antwoord op zijn vraag kreeg Dennis in alle hectiek amper mee. De strekking was ‘iets doen voor de mensheid’. Gelukkig krijgt Böhm het antwoord uit de ruimte nog uitgewerkt op papier.

Goed mogelijk dat het antwoord uit de ruimte de tukker inspireert om na zijn kennismaking met de NASA zelf ook die grote stap te zetten en te kiezen voor een carrière in de ruimtevaart. Hij wordt nog een hele week blootgesteld aan het ‘space-virus’!

Bron: RTV Oost, http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=248928