De laatste voorbereidingen…

Zondag is het dan eindelijk zover. Om 9.55 vertrekken we vanaf Schiphol naar Houston George Bush Intercontinental Airport. Na een vlucht van 10 uur en 10 minuten komen we 13.05 plaatselijke tijd aan en beginnen we eindelijk aan de twee weken waar we al maanden naar uitkijken.

Eenmaal aangekomen zullen we in teams opgedeeld worden, namelijk: Maroon, Blue, Gold, Red en Green. Elk team houdt zich bezig met een ander onderdeel van een bemande missie naar Mars. Om te kijken welk team het best bij iedereen past, worden we in Houston geïnterviewd. Dit is alleen niet het enige waarop de teamverdeling gebaseerd wordt.

In de aanloop naar zondag hebben we voor elk team zogeheten Challenges moeten maken. Een aantal opdrachten over onderwerpen waar dat team zich mee bezig houdt. Het leuke hiervan is dat we al een aantal weken bezig zijn geweest met de reis en dus al een soort voorpret hebben gehad. Ook hebben we op deze manier kennis kunnen maken met de teams en dit heeft zeker geholpen in het opgeven van een voorkeursteam.

De opdrachten waren heel uiteenlopend. Sommige waren een kwestie van optellen en vermenigvuldigen, opdrachten die iedereen zonder al te veel moeite kan maken. Er waren er echter ook bij die veel lastiger waren. Ik heb dan ook een keer de hulp van mijn natuurkunde en een wiskunde docent in moeten schakelen, waarvoor dank Meneer Heersche en Halman ;). Na ook nog een paar essays te hebben gemaakt waren op 18 juni alle Challenges ingeleverd en moest op 30 juni een voorkeur opgegeven worden.

Mijn eerste keus is uiteindelijk uitgegaan naar team Green. Dit team houdt zich bezig met de habitat van de astronauten op Mars. Hierbij moet rekening gehouden worden met onder andere de bescherming voor de crew tegen de omgeving op Mars, maar ook waar de habitat moet komen en wat er allemaal in moet zitten. Naast het feit dat dit me heel leuk lijkt om te gaan ontwerpen, waren er in de Challenge ook een paar scheikundige opdrachten die ik leuk vind om te maken waardoor mijn eerste keuze naar dit team ging.

Ook kon je nog een tweede keus opgeven, die bij mij uit is gegaan naar het Gold team. Dit team houdt zich bezig met een controle centrum om de missie in goede baan te leiden. Deze kan op aarde staan maar ook op de maan of ergens anders in de ruimte. Ook maakt het Gold team een begroting voor de hele missie en doet het de coördinatie tussen de teams. In dit team worden dus vooral je management kwaliteiten op de proef gesteld, iets wat mij volgens mij ook wel ligt en waar ik in ieder geval graag mee bezig ga. Welk team ik uiteindelijk in beland, zal in Houston bepaald worden en tot die tijd kan ik niets anders doen dan wachten…

We zullen in Houston echter niet de hele tijd bezig zijn met onze team opdracht. De eerste week krijgen we vooral veel lezingen en rondleidingen en gaan we natuurlijk ook leuke dingen doen met o.a. het gastgezin. Op de site van het USS staat een voorbeeld planning, waardoor we een beetje een idee hebben van wat we gaan doen: SAMPLE SCHEDULE (van: http://www.unitedspaceschool.org/united-space-school/student-files-forms/).

Ik had het net al over mijn gastgezin, deze is namelijk vorige week bekend geworden. Ik ben tijdens de Space School te gast bij de familie Atkins. Ik heb ze nog niet ontmoet, maar na wat mailcontact is de eerste indruk hartstikke goed. Ook hoorde ik van Laura ten Bloemendal (juryvoorzitster tijdens de finale) dat het hele leuke gastouders zijn, dit gaat dus helemaal goed komen. We zitten met vier jongens bij de familie Atkins. Een Indiër, een Canadees en een Colombiaan, een behoorlijk internationaal gezelschap dus. Ik heb ook al contact met deze jongens en ook met hun ben ik erg blij.

Dat was het over de aanloop naar onze reis. Vanaf zondag zullen Lidewij en ik elke dag een blog bijhouden. We kijken nog even hoe we het precies gaan doen, zetten we allebei iedere dag een nieuwe blog online of wisselen we elkaar elke dag af. Hoe dan ook houden we jullie op de hoogte van al onze avonturen in Houston.