Dag 9: Greenhouse en fun house

Tokens

Maandag. Na twee dagen geen school was het de bedoeling om uitgerust weer hard aan de slag te gaan. Ik geloof dat dat hard aan de slag gaan wel is gelukt, maar echter is het uitgerust deel miserabel gefaald, want het weekend was nu een maal te gezellig!

Dus om die ochtend op school een beetje te kunnen warm draaien begonnen we met iets leuks: het uitdelen van de tokens! Ieder land moest voor de medestudenten iets kleins meenemen, dus ik heb nu een geweldige verzameling aan sleutelhangers, koelkast magneten, vlaggetjes, pinnen/buttons en ander fun stuff! (Zie foto boven). Ik geloof niet dat ik ze van iedereen heb, volgens mij mis ik er één van Colombia en één van de VS. Maar er waren er twee of meer uit die landen dus ik heb er minstens één.

De rest van de dag zijn we weer in de teams bezig geweest met het project. Ik heb me die dag vooral bezig gehouden met het ontwerp voor de plantenkas, de benodigdheden, gewicht en kosten daarvoor. Binnen het team werkten we vrij sterk groepsmaatschappijen gewijd, wat eigenlijk wel heel productief uitpakt. Echter blijft het best wel stressen. Praktisch gezien hebben we maar vier effectieve schooldagen om de missie op touw te zetten. Dat is echt heel weinig tijd. Maar goed, we hebben een goede basis kunnen leggen en wachten nog op antwoorden van de andere teams voor de rest.

Vandaag hadden we weer twee gastsprekers. De eerste behandelde habitability op de ISS, oftewel, de alledaagse activiteiten zoals eten, hygiëne en toilet gebruik, huishouden, veiligheidsmaatregelen en al dat soort dingen. Lijkt misschien niet zo belangrijk, maar omdat het ISS geen zwaartekracht heeft worden deze dingen knap ingewikkeld. Voor een Mars missie heb je op de planeet natuurlijk wel zwaartekracht, waardoor dit verhaal voornamelijk van toepassing was op de reis ernaartoe. Toch hebben ik en mijn team nog best wel veel nuttige dingen kunnen oppikken op het gebied van astronauten voedsel en veiligheidsmaatregelen.

Astronauten voedsel

De tweede spreker was een vrouw die ons wat vertelde over space law. Hoewel dit meer gold teams gebied is, was het erg interessant om naar te luisteren. Echter was het ook een beetje tegenstrijdig. Wat haar PowerPoint namelijk liet zien waren de basisregels van de space law, en dat leek, hoewel onduidelijk opgesteld, best nog wel logisch en simpel. Ook deed ze het in haar praatje voorkomen alsof er niet zoveel problemen zullen zijn met een Mars missie zoals wij die plannen nu. Maar daartegenover staat dat ieder ander die ik tot nu toe over dit onderwerp heb gehoord zei dat de wetgeving en goedkeuring nog wel eens heel ingewikkeld kon worden.

Om 5 uur was onze schooldag weer afgelopen en ’s avonds was het tijd voor een leuke space school activiteit! We zijn met z’n allen naar het Fun House geweest. Dat was echt leuk! Ik heb twee keer lasergamen gedaan, en ben beide keren op de tweede plaats geëindigd. Verder heb ik nog een hele tijd met Hazel, het meisje uit mijn gastgezin, minigolf gedaan. De banen waren niet extreem moeilijk, maar wel erg leuk. En ik heb 3x hole-in-one gehaald! We hebben de avond afgesloten in de botsbootjes. Zeg maar botsautotjes maar dan op water en met een watergun om elkaar lekker kleddernat te maken.

Fun House

Afgekoeld en voldaan zijn we om ongeveer  half 10 weer opgehaald, en sliepen we ongeveer half 11. Op naar de volgende dag!