Dag 5 (Lidewij)

Day 5

We zijn de dag begonnen met een geweldige activiteit! We hebben een simulatie gedaan van een Mission Controle. Dit hield in dat we in twee groepen werden verdeeld. De ene groep was de Mission Controle en de andere groep waren de astronauten. Dit was echt een bijzondere ervaring. We maakten mee hoe de communicatie en de dataverwerking verliepen tussen de astronauten op Mars en de Mission Controle op de aarde. Ook lieten ze ons zien wat er gebeurt in een noodsituatie. Bijvoorbeeld toen ik bij de simulatie astronaut was. Ik had toen nog maar drie minuten zuurstof omdat er iets mis was met de zuurstofleidingen. Op zo’n moment is pas te zien hoeveel verschillende mensen eigenlijk moeten werken aan één probleem. Zeer leerzaam!

Hierna hadden we nog eventjes de tijd om rond te snuffelen in het Museum of Natural Science in Houston. Helaas hadden we hier maar een half uurtje voor.. Er waren echt interessante dingen te zien zoals imposante skeletten van dinosaurussen, edelstenen, oud Egyptische voorwerpen en opgezette leeuwen, zebra’s, krokodillen en olifanten.

Tijdens de lunch waren er weer boeiende sprekers in het National Space Biomedical Research Institute uitgenodigd. De ene presentatie ging over de effecten van gewichtloosheid op het menselijk lichaam in de ruimte en de andere werd gehouden door de astronaut Leroy Chiao over wat hij allemaal heeft meegemaakt in de ruimte. Zoals het moment dat hij in de ruimte was en ze zich moesten vastkoppelen aan het ISS, maar de raketten niet langzamer gingen werken maar juist steeds sneller. Ik heb vandaag duidelijk kunnen merken dat iedereen, zowel Mission Controle als de astronauten, zeer stressbestendig moeten zijn.

Nadat we met de bus terug zijn gereden naar de University of Houston, hadden we eventjes tijd om te gaan werken aan de team projecten. Voor de eindpresentatie moeten we ook een teamsong schrijven. Hier hebben Daniella (Mexico), Joshua (Colombia) en ik aan gewerkt. Het is heel goed gelukt!

In de avond was er een Hostfamily Night gepland. Dit houdt in dat je deze avond gezellig doorbrengt met je gastgezin. Een aantal gastouders hadden met elkaar afgesproken om naar een plek bij het meer te gaan, waar een aantal attracties stonden. Heel leuk initiatief.

Morgen hebben we meer tijd voor de teamprojecten en kunnen we eindelijk echt aan de slag. Ik kan niet wachten!