Merle uit Nijverdal en Daan uit Almelo winnen ruimtevaartwedstrijd en mogen naar de NASA

Ruimtevaartorganisatie NASA krijgt in juli hoog bezoek. Vijftig studenten van over de hele wereld mogen in Houston een kijkje achter de schermen nemen. Onder hen Daan Pluimers van het Erasmus in Almelo en Merle Dijk van CSG Reggesteyn in Nijverdal. Het duo won afgelopen vrijdag de hoofdprijs van de ruimtevaartwedstrijd Countdown to Houston.

De scholieren deden namens hun school mee aan de finale die werd georganiseerd door de United Space School en het programma Instroom Technologie van de Twente Board. Daan en Merle waren de winnaars van de voorronden die op vijf Technasia in Overijssel werden gehouden.

Gadget
Beide scholieren bedachten een iconisch gadget dat de astronauten bij de eerstvolgende maanlanding in 2025 kunnen meenemen en gebruiken. Hun ideeën werden in een Engelstalige video aan de jury voorgelegd. Merle bedacht een experiment om aan te tonen dat er in de ruimte geen geluid mogelijk is en Daan ontwierp de robot Lunartist die tekeningen maakt in het maanoppervlak.

Het programma in Houston is uitdagend genoeg: de scholieren volgen een programma over ruimtevaart, ontmoeten astronauten en bereiden een bemande reis naar Mars voor.

BRON: 1twente https://www.1twente.nl/artikel/2585867/merle-uit-nijverdal-en-daan-uit-almelo-winnen-ruimtevaartwedstrijd-en-mogen-naar-de-nasa