DAAN PLUIMERS (4 VWO) WINT TICKETS NAAR NASA IN HOUSTON

Op vrijdag 24 februari 2023 vond de finale van de ruimtevaartwedstrijd Countdown to Houston plaats. De competitie is gewonnen door Daan Pluimers (4 vwo) van Het Erasmus in Almelo en Merle Dijk (5 vwo) van CSG Reggesteyn in Nijverdal. Daarom mogen zij in de zomer van 2023 twee weken lang achter de schermen kijken bij ruimtevaartorganisatie NASA in Houston, Verenigde Staten.

Technasia

Merle en Daan deden namens hun scholen mee aan de finale van Countdown to Houston, die georganiseerd werd door de United Space School en het programma Instroom Technologie by Twente Board. De finalisten waren de winnaars van voorrondes op de vijf technasia in Overijssel. In de finale kregen zij de opdracht om na te denken over een iconisch gadget dat astronauten bij de eerstvolgende maanlanding in 2025 kunnen meenemen en gebruiken. De finalisten presenteerden hun ideeën in een Engelstalige video pitch.

Elegant en creatief

Met hun goede ideeën wisten Merle en Daan de hoofdprijs in de wacht te slepen:

Wat veel mensen niet weten, is dat er in de ruimte geen geluid mogelijk is. Om dit aan te tonen bedacht Merle een experiment die de astronauten mee kunnen nemen op hun maanmissie. De jury was onder de indruk van de elegantie van haar experiment dat door zijn eenvoud en doeltreffendheid voor veel mensen een mythe weerlegt.
Daan zocht het in de kunsthoek: hij ontwierp een robot, genaamd Lunartist, die tekeningen maakt in het maanoppervlak. De jury vond de combinatie van techniek en creativiteit verrassend en origineel.
Op naar Houston!
In juli 2023 gaan de twee winnaars met 50 studenten van over de hele wereld bij NASA een programma over ruimtevaart volgen. Zij gaan er onder andere astronauten ontmoeten en een bemande reis naar Mars voorbereiden.

Over de wedstrijd

United Space School is een programma van twee weken in Houston waarbij zo’n 50 leerlingen vanuit de hele wereld samenwerken aan het ontwerpen van een bemande missie naar Mars. Tijdens de twee weken worden de leerlingen ondergedompeld in de ruimtevaart via lezingen door space-engineers, wetenschappers en astronauten. De deelnemers verblijven in gastgezinnen en maken daardoor kennis met de Amerikaanse cultuur.

Countdown to Houston is de Nederlandse selectiewedstrijd waarmee de deelname in Houston gewonnen kan worden.

BRON: Het Erasmus https://www.het-erasmus.nl/nieuws/daan-pluimers-4-vwo-wint-tickets-naar-nasa-in-houston