Scholier Daan uit Almelo naar Houston

Twee weken lang achter de schermen kijken bij ruimteorganisatie NASA in Houston! Scholier aan het Erasmus, Daan Pluimers (16 jaar) is de uitverkorene. Hij deed, samen met verschillende scholieren uit heel Overijssel, mee aan de finale van de ruimtevaart wedstrijd Countdown to Houston.

De wedstrijd
De finale werd georganiseerd door de United Space School en het programma Instroom Technology by Twente Board. De finalisten waren de winnaars van voorrondes op de vijf Technasia in Overijssel, waaronder Het Erasmus. In deze finale kregen zij de opdracht om na te denken over een unieke gadget die astronauten bij de eerstvolgende maanlanding kunnen meenemen en gebruiken. Ze presenteerden hun gadget in een Engelstalige video-pitch. Het ticket naar Houston werd gewonnen door Daan Pluimers, scholier van Het Erasmus, en een andere scholier uit Overijssel. Daan had een robot ontworpen, zie foto, die tekeningen maakt in het maanoppervlak. De jury vond de robot met technische en creatieve aspecten origineel en verrassend. In juli 2023 mag hij en 50 andere studenten vanuit de hele wereld een programma over ruimtevaart volgen bij de NASA. In dat programma zullen zij onder andere astronauten ontmoeten en een bemande reis naar Mars voorbereiden.

Daan’s reactie
Daan Pluimers is de enige scholier uit Almelo die deze wedstrijd heeft gewonnen. Hij heeft dat ticket naar Houston dus te pakken. Daan zit in 4VWO op Het Erasmus en heeft een unieke robot gemaakt voor op de maan. “Ik heb een robot bedacht die tekeningen gaat maken op de maan. Deze tekeningen kunnen mensen zelf bedenken en opsturen om vervolgens getekend te laten worden door de robot”. Daan is zelf al lange tijd bezig met wat er in de ruimte gebeurt: “Ik ben al heel lang geïnteresseerd in de ruimtevaart en deze wedstrijd leek mij een unieke kans om er meer over te leren”, aldus Daan. “Het is natuurlijk super vet om naar Houston te mogen en daar twee weken achter de schermen mee te mogen kijken”. Wat verwacht Daan van de reis naar Houston? “Van de reis verwacht ik voornamelijk heel veel te leren over de ruimtevaart, maar natuurlijk hoop ik ook dat het hartstikke gezellig gaat worden”.

Door Sibren Veenvliet

BRON: aa visie http://aavisie.nl/nieuws/actua/34189/Scholier+Daan+uit+Almelo+naar+Houston/