Op weg naar Houston

Drie kwart jaar geleden in het najaar van 2017 werd mij voor het eerst verteld over United Space School door Benno Berendsen, mijn natuurkundeleraar. Ik was meteen enthousiast. Deze zomer vliegen Elsa en ik naar Houston. Om daar te komen hebben wij door een aantal voorrondes moeten komen.

De eerste voorronde bestond uit het schrijven van een sollicitatiebrief in het Engels en daarna een gesprek. Zo werd een eerste selectie gemaakt wie mee mocht doen aan de schoolfinale. Zeven mensen werden geselecteerd en de opdracht voor de volgende ronde werd bekend gemaakt: “Ontwerp de lanceerbasis van de toekomst”

En zo begon ik te werken aan het project. Ik deed eerst een soort
vooronderzoek naar andere lanceerbases en nieuwe technieken. Beetje bij beetje kwam ik tot een ontwerp. Maar om mijn idee te bekrachtigen besloot ik ook om een maquette te bouwen. Tijdens de finale was het erg spannend, maar na overleg werd besloten om mij en Elsa door te laten naar de landelijke finale.

Ook daarvoor kregen we weer een opdracht: “Ontwerp een ruimtemissie” Net als de vorige opdracht was ook dit een zeer brede opdracht met vele mogelijkheden. Het was echter bij deze opdracht niet de bedoeling om het te presenteren, maar om een filmpje te maken waarin de missie werd uitgebeeld en uitgelegd.
Mijn doel werd om Europa, één van de manen van Jupiter, te verkennen. Hier is namelijk een grote kans op leven te vinden en door daar onderzoek te doen naar leven, kunnen we de rest van het universum beter onderzoeken. Het verkennen zou worden gedaan door een satelliet en een robot. Van deze robot had ik ook een prototype gebouwd met alle apparatuur die hij nodig zou hebben. In het filmpje op deze pagina kunnen jullie het resultaat bekijken.

De finale vond plaats op de Universiteit Twente, waar de geselecteerden van elke school bij elkaar kwamen om hun filmpje te tonen. Ik vond het erg leuk om al die verschillende filmpjes te zien, omdat iedereen zulke verschillende originele ideeën had. Nadat alle filmpjes waren bekeken, ging de jury in overleg en kozen ze van de finalisten een aantal die ze wilden bevragen. Eén voor één werden we ondervraagd over onze missie. Vervolgens gingen ze weer in overleg. Dit keer kwamen ze terug met twee enorme vliegtickets naar Houston met daarop de namen van de finalisten die naar Houston mochten. De spanning werd opgebouwd en het ticket van Elsa werd als eerst omgedraaid. Vervolgens werd ook mijn ticket omgedraaid. Het besef dat ik echt naar Houston mocht kwam pas toen ik volgende ochtend wakker werd.

Tijdens de twee weken in Houston zullen we verblijven in gastgezinnen. Ik zit met Jarrett, een Canadese jongen uit Calgary, bij het gastgezin ingedeeld. Met deze gastgezinnen zal je veel tijd doorbrengen en ik denk dat het erg gezellig gaat worden. Het ontdekken van de Amerikaanse cultuur en het meedraaien in het gastgezin en in de hele groep lijkt mij erg leuk en uitdagend. De komende weken zullen Elsa en ik regelmatig een blog posten, waarin we jullie zullen meenemen in ons avontuur!