NIJVERDAL/HOLTEN – Bram Knobbe (18) was er twee jaar geleden helemaal klaar voor, tot corona roet in het eten gooide. Zijn reis naar Houston, inclusief kijkje achter de schermen bij ruimtevaartorganisatie NASA, kon niet door gaan. Een behoorlijke tegenvaller.
De jonge Nijverdaller was als een van de winnaars uit de bus gekomen van de wedstrijd ‘Countdown to Houston’ van de internationale ruimtevaartcompetitie NASA. Omdat hij zoveel zin had om ernaartoe te gaan, besloot hij dit schooljaar nogmaals een poging te wagen. De finalisten kregen de opdracht om na te denken over een nieuwe generatie explorers voor Mars en zijn manen Phobos en Deimos.
De Waerdenborch-leerling heeft het weer zo goed gedaan dat hij nogmaals het felbegeerde ticket naar Houston won. En dat betekent dat hij van 24 juli tot 9 augustus twee weken lang een kijkje mag nemen achter de schermen van ruimtevaartorganisatie NASA. „Ik ben blij dat het alsnog is gelukt en ik heb er heel veel zin in”, reageert hij.
De manen van Mars
De finale, die werd georganiseerd door Techniekpact Twente en de United Space School moest online plaats vinden vanwege storm Eunice. Op de finaledag werd de video van Bram afgespeeld. „De jury stelde vragen over mijn project”, vertelt de vwo-eindexamenleerling van de Waerdenborch in Holten. Hij ontwierp een 3-potig voertuig dat op verschillende manieren kan voortbewegen. Bedoeld om te landen op de manen van Mars. „Over die manen is nog niet veel bekend, daarom koos ik daarvoor en niet voor Mars zelf”, legt hij uit.
Geen wielen gebruiken
Het apparaat is flexibel, wendbaar en stabiel, kan zich als een spin voortbewegen maar ook met behulp van een vliegwiel een ‘sprongetje maken’. „Dat kan vanwege de kleine zwaartekracht op die manen. Ze hebben maar een kleine oppervlakte dus je kunt geen wielen gebruiken. Met mijn voertuig kan er onderzoek worden gedaan naar bijvoorbeeld atmosferische marsdeeltjes maar ook naar de materie op de manen zelf.” De jury was onder de indruk van de simulaties van de bewegingsmogelijkheden van zijn explorer.
Bram Knobbe, leerling Waerdenborch
Om zo’n plan op papier te maken, moet je wel verstand hebben van techniek, maar dat is bij Bram geen probleem. „Ik heb eigenlijk alleen maar exacte vakken”, vertelt hij. „En ik heb afgelopen zomer ook al een online-programma kunnen volgen bij NASA, samen met 50 mensen van over de hele wereld. Ik zag er best wel tegenop, maar het was echt mooi geregeld. We maakten bijvoorbeeld kennis met ruimtevaarder Chris Hadfield. Hij had foto’s bij zich, van hoe de aarde ervan boven uitziet. Zoiets had ik nog niet eerder gezien. Het was heel speciaal.”
Veel tijd ingestopt
Bram moet dit jaar examen doen, terwijl hij zich tegelijkertijd moet voorbereiden op zijn reis naar de Verenigde Staten. „Dat komt wel goed. Ik weet wat er op mij afkomt. Ik krijg huiswerk opgestuurd en moet bepaalde kennis opbouwen. Maar dat is vooral na mijn examen. Ik heb er de vorige keer veel tijd ingestopt en ben daarom blij dat ik nu alsnog de kans krijg om te gaan. Het onlineprogramma zat al goed in elkaar. Ik ben heel benieuwd hoe het is om dit nu in real life te mogen meemaken!”
Studie Ruimtevaarttechniek
Of hij zelf ooit de ruimte in wil, daar heeft Bram nog niet zo over nagedacht. „Door deze wedstrijd ben ik me gaan verdiepen in de ruimtevaart en alle ontwikkelingen en is de wens ontstaan om hier mijn werk van te maken. Het gaat mij meer om de techniek eigenlijk. Ik wil na het vwo wel graag naar Delft voor de studie Aerospace Engineering, daarvoor ben ik bezig met de selectieprocedure. Hiervoor moet ik een toets doen en alleen de 440 beste scores mogen aan die studie beginnen. Dat wordt wel spannend.”
BRON: Tubantia https://www.tubantia.nl/rijssen-holten/bram-uit-nijverdal-mag-toch-nog-naar-de-nasa-in-houston-ooit-de-ruimte-in-het-gaat-mij-om-de-techniek~af27276d/?cb=a99041cdcc66dd0677bc2f6f87081fed&auth_rd=1