Tubantia: De 17-jarige Lidewij uit Boekelo zet eerste stap naar Mars

Lidewij Krakers heeft de prijs gewonnen en gaat naar de NASA in Houston voor project Mars.
Lidewij Krakers heeft de prijs gewonnen en gaat naar de NASA in Houston voor project Mars.
Lidewij Krakers heeft de prijs gewonnen en gaat naar de NASA in Houston voor project Mars.
BOEKELO – Deze zomer gaat de 17-jarige Lidewij Krakers van het Bonhoeffer College voor twee weken naar Houston om de NASA bij te staan in het Mars-project. De Boekelose heeft de wedstrijd ‘Countdown to Houston’ gewonnen, georganiseerd door de United Space School en Techniekpact Twente.

Lidewij vertrekt op 17 juli samen met Dennis Böhm, van het Erasmus in Almelo, naar het Amerikaanse Houston om daar deel te nemen aan een Mars-project van de NASA, de ruimtevaartorganisatie van de VS. Ze vormen de Nederlandse afvaardiging in Houston, waar zo’n vijftig leerlingen vanuit de hele wereld hun ideeën omtrent de missie naar Mars etaleren. De finale van de wedstrijd Countdown to Houston was medio maart in Kinepolis. Van de tien finalisten kregen Dennis en Lidewij de meeste bijval van de jury.

Inbreng
De NASA is vooral op zoek naar de inbreng van jonge mensen, legt moeder Corinne uit. Volgens haar vader gaat het de NASA ook om de wisselwerking tussen verschillende culturen en om de jonge mensen zelf de ruimte in te krijgen

Leven op Mars
De trip naar Houston wordt gesponsord. Lidewij verblijft er bij gastgezinnen. Met de meeste deelnemers onderhoudt ze al driftig contact, ook al komen ze uit Nieuw Zeeland, India en Mexico. “We worden straks in vier groepen verdeeld en houden ons bezig met vragen als: hoe krijg je een raket van de aarde naar Mars, hoe kan een mens leven op Mars en welke dingen heb je nodig om daar te leven? Ook is er een groep die zich bezighoudt met financiën en communicatie.”

Of ze zelf ooit in de ruimtevaart terecht komt? “Ik weet het nog niet precies, maar ik vind het wel heel leuk.” Na Houston wil ze technische wiskunde studeren aan de UT.

Bron: Tubantia, http://www.tubantia.nl/regio/enschede-en-omgeving/enschede/de-17-jarige-lidewij-uit-boekelo-zet-eerste-stap-naar-mars-1.5876090

Leave a comment