Merle is klaar voor haar Marsmissie bij NASA in Houston

NIJVERDAL –Merle van Dijk van CSG Reggesteyn vertrekt 16 juli voor haar missie. Ze gaat met nog zo’n vijftig leerlingen van over de hele wereld bij NASA een programma over ruimtevaart volgen. Zij gaan er onder andere astronauten ontmoeten en een bemande reis naar Mars voorbereiden. “Het heelal, en dan met name Mars, vind ik nu steeds interessanter worden.”

Tot voor kort had de Nijverdalse namelijk weinig met het heelal en de ruimtevaart. Totdat ze over de ruimtevaartwedstrijd ‘Countdown to Houston’ hoorde. “Daarmee kon je een gratis reis naar Amerika winnen. Toen dacht ik ‘laat ik het maar proberen’.” Merle wist door te dringen tot de finale, waar de winnaars van voorrondes op de vijf Technasia in Overijssel tegen elkaar streden. Ze kregen daar de opdracht om na te denken over een gadget dat astronauten bij de eerstvolgende maanlanding in 2025 kunnen meenemen en gebruiken.

Geen geluid

Merle ontwierp een instrument waarmee ze aantoont dat er op de maan geen geluid is. “Via Google heb ik allerlei informatie verzameld. Zo kwam ik er dus achter dat er op de maan geen geluid is. Dat wilde ik graag laten zien door middel van een microfoon en luidpreker. Heel simpel”, zegt ze. Ze won er in elk geval het felbegeerde ticket naar Houston, Texas, mee. Net als Daan Pluimers van Het Erasmus in Almelo krijgt ze kans twee weken mee te draaien in het NASA programma.

Inmiddels heeft Merle zich volop kunnen en moeten verdiepen in de ruimtevaart. Voordat ze naar Amerika afreist heeft ze al verschillende opdrachten gedaan. En dat was best pittig, met ook nog een toetsweek die erbij kwam. Alle opdrachten moesten uiteraard in het Engels worden uitgevoerd. Daar draait de 5 VWO-scholiere haar hand niet meer voor om. “Ik heb al vijf jaar Engels op school en ik kijk veel Netflix. En als ik het echt niet weet, dan zoek ik het op met Google translate.”

Groen of rood

Net als straks in Houston zijn de leerlingen in vijf teams opgedeeld. Het blauwe team focust zich op het marslandschap, wat de functie van de kraters is. Het rode team houdt zich bezig met de landing op Mars. “Dat is nog een heel gedoe omdat daar weinig tot geen wind is. Mars heeft een hele kleine atmosfeer, waardoor er weinig luchtweerstand is. Dus je hebt dan geen tegendruk bij de landing. We moeten dus nadenken over hoe we een ruimtevaartschip kunnen laten vertragen”, legt Merle uit.

Hoe de raket van aarde naar Mars komt is een taak voor het paarse team. Het groene team gaat bekijken hoe de life support eruit gaat zien. Met andere woorden: hoe de astronauten van voldoende zuurstof kunnen worden voorzien en hoe de CO2 kan worden verwijderd. Tenslotte buigt het gele team zich over de financiële kant en hoe afval in de ruimte opgeruimd kan worden. Merle heeft wel degelijk een voorkeur voor een team. “Ik hoop dat ik in het groene of rode team mag werken. Dat lijkt me het meest interessant.”

Zondag 16 juli stapt ze samen met Daan Pluimers in het vliegtuig voor het Amerikaanse avontuur. Twee weken worden ze ondergebracht in een gastgezin, voor wie ze al een pakketje met Hollandse stroopwafels heeft ingepakt. Voor de andere leerlingen die ook aan het twee weken durende traject meewerken heeft ze sleutelhangers met klompjes gekocht. “De dagen zijn aardig volgepland. Door het gastgezin zullen we toch veel meekrijgen van de Amerikaanse cultuur. Het zal vooral gezellig zijn met anderen. En ik denk een unieke ervaring die goed op mijn cv zal staan.” Wat ze volgend jaar na het behalen van haar VWO diploma gaat doen? “Ik weet het nog niet helemaal zeker. De techniek in denk ik.”

BRON: De week van Hellendoorn en Nijverdal https://www.deweekvanhellendoorn.nl/nieuws/algemeen/19765/merle-is-klaar-voor-haar-marsmissie-bij-nasa-in-houston