Verslag achteraf

Hi, ik ben Merle Dijk en ik ben vorige zomer naar Houston geweest. Om heel eerlijk te zijn had ik voor mijn trip naar Houston weinig ervaring met de ruimtevaart en ben ik er ook niet erg geïnteresseerd in geweest. Echter is de United Space School vooral opgericht om jongeren zoals ik kennis te laten maken met de ruimtevaart. De avond voordat ik wegging was ik erg ziek en vond ik het spannend om weg te gaan. Maar toen ik eenmaal aankwam op Schiphol had ik er ongelofelijk veel zin in. De eerste dag van de trip was ook voornamelijk een reis dag. Daan en ik reisden met een meisje uit Italië naar Houston. De trip was erg fijn en zelfs het eten op de vlucht was lekker. Toen we aankwamen in Houston moesten we eerst langs een enge douane meneer en daarna gingen we onze bagage halen. Toen we dit allemaal hadden konden we van het vliegveld af. Vanaf het moment dat we uit het vliegveld kwamen werden we begeleid. Mensen, die later onze mentors bleken te zijn, hadden een bord vast met United Space School en we wisten gelijk dat we daar moesten zijn. Hier maakten we ook voor het eerst kennis met andere studenten en kwamen we erachter dat ze echt van over de hele wereld kwamen. Ook een ding viel ons gelijk op namelijk dat zelfs al op het vliegveld bizar veel mensen cowboy hoeden droegen. Door de reis heen werd het stereotype van een Texaan alleen nog maar meer bevestigd. We gingen naar buiten, waar het super warm was. In Houston is de luchtvochtigheid erg hoog, waardoor het buiten zelfs heel erg benauwd was. We werden met een busje naar het huis van Cris Butler gebracht (wat blijkbaar een vrouw was ). Hiervandaan maakten we kennis met nog meer studenten en werden we uiteindelijk opgehaald door onze host family. Ik zat bij een Frans meisje in de host family. De host family had nog een kleine tour gedaan van Clear Lake (een suburb van Houston) en al een beetje van de NASA laten zien. Daarna gingen we naar bed, want we hadden er al een lange dag opzitten.
Toen was het tijd voor dag 2. Eerst gingen we met de host family een beetje touren rondom Clear Lake en daarna was het tijd voor een lunch met alle studenten en mentoren. Hier hebben we gelijk heel veel studenten ontmoet en heb ik geprobeerd om hun naam te onthouden. Na de lunch was het tijd voor de Team Interviews. Voordat we naar Houston gingen hebben we al een heel aantal opdrachten moeten maken. De taken voor het ontwerpen van een Mars missie zijn namelijk onderverdeeld in een aantal teams namelijk het gele, groene, blauwe, maroon en rode team. Ik werd geïnterviewd voor het groene team. Deze hield zich bezig met de crew health en het ontwerp van het Mars habitat. De volgende dag zouden we horen in welk team we waren gekomen. In de avond gingen we met de host family naar Galvaston. Dit is een klein eilandje aan de golf van Mexico onder Houston. Hier heb ik hele lekkere fish and chips gegeten. En toen kwam er al weer een einde aan dag 2.
Dag 3 begon heel vroeg, net zoals heel veel andere dagen in het vervolg. We moesten namelijk om 7.45 bij de Clear Lake University zijn. Hier kregen we te horen in welk team we zaten en ik zat in het groene team!! We hebben de rest van de dag kennis gemaakt en ook de mission objectives opgesteld met iedereen. In de avond was een voetbalwedstrijd tegen de NASA all stars. Met een beetje valsspelen hebben we deze gewonnen. Na de voetbalwedstrijd gingen we froyo (frozen yoghurt) halen en daarna lekker slapen.
Ook dag 4 begon vroeg. We hebben de ochtend gewerkt aan ons project en als lunch kregen we een mega grote lunch box van Jason’s deli. Hier zat een zakje chips in (blijkbaar normale Amerikaanse lunch) en een broodje met wat wel een kilo ham leek. Als Nederlander echt onwerkelijk om te zien dat zoveel ham op een broodje wordt gedaan. In de middag gingen we naar het museum of science in Houston Downtown. We begonnen daar met een soort van simulatie van een missie naar de Maan/Mars. Als eerste zat ik in het team van de astronauten en de tweede keer in het team van mission control. Na deze simulatie mochten we de rest van het museum bezoeken, waar ook echt een hele mooie vlindertuin was. In de avond gingen we met een aantal host families naar een kermis pier. Na een aantal keren in de achtbaan te zijn geweest, gingen we naar een country festival ernaast. Hier kwam ook weer het typische Texaanse stereotype naar boven, namelijk iedereen droeg cowboy laarzen met een hoed.
Op dag 5 hebben we vooral gewerkt aan het project. We hebben een mooie team batch ontworpen. In de avond hadden we een Tex-Mex night. Mexicaans eten in een Texaans jasje. Best wel lekker!
Dag 6 bestond uit een trip naar het Johnson Space Center (ookwel de NASA). Eerst mochten we vrij rondlopen in het museum en hebben we een steen van Mars en de Maan aangeraakt. Toen werden we met de shuttle opgehaald en naar een ander gebouw gebracht, waar een replica stond van het ISS. Hier deden veel van de astronauten hun training en stonden nog veel meer replica’s. We gingen daarna weer terug naar het museum en hadden weer vrije tijd. We hebben super leuke foto’s in een photobooth gemaakt! Daarna gingen we naar het rocket park. Hier was echt een onmens grote raket, die zou worden gebruikt voor de Apollo 18 missie, alleen is deze nooit echt gebruikt. Hier vertelde een oud directeur van de NASA, George Abbey, iets over het Apollo programma. Na he rocket park gingen we nog naar de Falcon, een Space X raket (van Elon Musk) die ook echt in de ruimte was geweest. Nadat we terugkwamen van de NASA zijn ik en mijn host sister wezen shoppen met twee andere meiden en heb daar lekkere friet met kaas en bacon gegeten.
Dag 7 was een host family dag. We hebben deze dag eigenlijk vooral uitgeslapen, want we waren zo kapot van alle andere dagen. In de avond was een star party. Eerst hadden we een fancy diner bij een country club en kwamen allemaal mensen die geïnteresseerd zijn in sterrenkijken iets vertellen over hun beroep. Ik snapte er niks van, maar het was indrukwekkend om te zien hoe fancy het diner was. Toen na het diner gingen we naar Dan Roy’s huis om sterren te kijken. Het was alleen erg bewolkt waardoor we alleen de maan konden zien. Toen begon het opeens heel hard te waaien en zijn we met de host family snel naar huis gegaan, omdat het leek op een orkaan ofzo.
Op dag 8 was de culture fair. Hiervoor moest elk land een gerecht maken en een act hebben voorbereid. Daan en ik hadden stamppot gemaakt en deden als act spijkerpoepen. Er zaten vanuit de andere landen heel wat leuke acts bij. Zo gingen veel mensen zingen en gingen de Schotten Schots dansen. Ook hebben wij op deze dag onze tokens (kleine dingen zoals een sleutelhanger of pen die iets met je land te maken hebben) uitgewisseld. Op het eind van de culture fair kregen we nog een workshop country dansen. Echt super leuk!
Dag 9 begon weer vroeg. We moesten weer aan de bak met het project. Hiermee zijn we eigenlijk de hele dag mee bezig geweest. In de avond hadden we een hele leuke pool party!
Dinsdag, de 10e dag, gingen we weer in de ochtend en middag naar school. Na school hadden de host families geregeld dat we naar de Astros game gingen, een baseball game! Het stadion was echt mega groot! Amerikaanse sportwedstrijden zijn wel iets anders dan Nederlandse. In Nederland zijn er veel meer hooligans en eigenlijk is daar in Amerika helemaal geen sprake van. Ook al snapte ik niks van baseball was het wel heel leuk om te kijken.
Dag 11 hadden we een super lange schooldag! We waren van 7.45 tot 8u op school. We moesten werken van 8 tot 17.30 ene hadden de rest van de tijd spelletjesavond op de universiteit. Met ons team zijn we stiekem naar de Starbucks geweest, dit mocht namelijk niet van de hoofd mentor. Na deze break zijn we weer hard aan het werk gegaan. Want na de tiger team review (soort van generale repetitie om te kijken of er al progressie in zat) moest er veel aangepast worden.
Dag 12 hebben we denk ik met ons team het hardst gewerkt van alle dagen. Er was veel stress want eigenlijk moesten we deze dag onze presentatie al zo goed als af hebben. In de avond hebben we de film The Martian gekeken (echt een aanrader als je van science-fiction houdt) met super lekkere snacks.
Dag 13 was de echte generale repetitie. Ik vond het Engels spreken in een presentatie nog wel erg spannend, maar gelukkig stelden mijn teamgenoten mij gerust. Ook was het op deze dag tijd om voor het eerst onze team song te presenteren. In de avond zijn wij met de host family uit eten gegaan bij een Tex Mex restaurant en zijn we naar Buckies gegaan. Een mega tankstation met een super grote tank winkel. Ze hadden zelfs hun eigen merchandise.
Op dag 14 was het tijd voor onze presentatie. We waren als tweede aan de beurt na het blauwe team en eigenlijk ging het best wel prima. In de avond gingen we naar een vrouwen voetbalwedstrijd kijken. Dit was niet zoveel aan, want er was bijna geen publiek en ze waren ook niet zo goed. Maar het was wel heel gezellig met iedereen!
Dag 15 was al onze laatste dag in Houston. We hadden vandaag de graduation. Ik denk dat dit mijn favoriete dag was. De jongens hadden allemaal een pak aan en de meiden mooie jurken. Eerst was de dag best formeel en begonnen we met de diploma uitreiking en daarna hadden we een buffet. Toen was het tijd voor de karaoke! Mijn favoriete deel van de avond. Na de karaoke was het tijd om afscheid te nemen. Toen gingen we weer naar huis.
De laatste dag werden we eerst gebracht naar een huis van een van de host families. Vanaf daar werden we opgehaald door onze mentors en naar het vliegveld gebracht en toen was het alweer tijd om naar huis te gaan.
Dit is de leukste vakantie in mijn leven geweest en vooral door de mensen! We hebben al gemeet met de Europese in Wales in de herfstvakantie en we gaan weer meeten ook met niet-Europese mensen in Barcelona in de zomervakantie. Ik kan niet wachten!

Leave a comment