Tubantia: Sophie uit Markelo mag naar NASA in Houston

Thijs Beene en Sophie Hesp.

MARKELO – Ze geloofde het eerst zelfs even niet, toen haar naam als één van de twee winnaars uit de bus kwam rollen. Sophie Hesp (15) uit Markelo mag komende zomer op reis naar Houston, naar het kloppend hart van ruimtevaartorganisatie NASA. Samen met nog vijftig scholieren uit 25 landen is Sophie gekozen voor de reis, waar ze van alles op het gebied van ruimtevaart gaat leren.

Sophie won de reis na de de wedstrijd United Space School, waar de vijf technasium-scholen in Nederland aan meededen, waaronder de Waerdenborch in Holten waar Sophie in het vierde jaar van het vwo zit: “Technasium is een soort gymnasium, maar dan zonder Latijn en meer nadruk op techniek”, vertelt de dolblije Markelose.

Concurrentie
“Via de Waerdenborch deed ik samen met nog een leerlinge mee. Omdat we maar met z’n tweeën waren, gingen we gelijk door naar de landelijke finale. In Nederland zijn er vijf technasiums. De concurrentie is dus veel minder. In Australië bijvoorbeeld zijn er honderden van dit soort scholen, daar deden veel meer leerlingen aan United Space School mee.”

Luchtkwaliteit
Na het behalen van de landelijke finale moest Sophie naar museum TwentseWelle in Enschede, waar ze haar film presenteerde over hoe we satellieten kunnen gebruiken voor innovatieve doeleinden. Sophie maakte een video over hoe je satellieten kunt gebruiken om de luchtkwaliteit te verbeteren. “Daar heeft veel werk ingezeten. Ik wilde laten zien hoe je de lucht rondom vliegvelden op een snelle manier schoner kunt maken.”

Interview
In het filmpje laat Sophie zien hoe je door het gebruik van stroken mos én de Sentinel 4-satelliet de luchtkwaliteit rondom Schiphol kunt verbeteren. De jury was onder de indruk, waarna Sophie naar het allerlaatste gedeelte mocht: een interview waarin ze haar plannen mocht uitleggen. “Dat was echt een heel spannend moment”, vertelt ze. “Ze stellen je allerlei vragen over waarom juist jij nou zo hard nodig bent in Houston. Je moet ze overtuigen en je ideeën en plannen uitleggen. Maar achteraf kun je stellen dat het goed ging, ik had daar heel veel geluk mee. De andere winnaar, Thijs Beene uit Nijverdal, kreeg heel lastige vragen vond ik. Toen ze mijn naam noemden als winnaar, geloofde ik het eerst niet.”

Sterrenkunde
En nu dus op naar Houston in de Verenigde Staten, van 23 juli tot 7 augustus. Een droomreis voor de Waerdenborch-scholiere, die later ook wat wil gaan doen in de ruimtevaart. “Ik wil na de Waerdenborch sterrenkunde of natuurkunde gaan studeren. Dat past helemaal in dit plaatje, dus ik kan niet wachten.”

Bron: Tubantia, http://www.tubantia.nl/hof-van-twente/sophie-uit-markelo-mag-naar-nasa-in-houston~abb3e00c/