RTV Oost: Scholieren winnen studietraject richting ‘Mars’

Lidewij Krakers (17) uit Boekelo vertrekt 17 juli naar de United Space School, in Houston. Ze mag daar in de leer bij ruimtevaart-organisatie NASA: “Echt geweldig.”

De scholiere is niet de eerste Overijsselse die mag afreizen. In 2013 vertrok Karina Boekhoudt en in 2015 Bart Folkers. “Je leert veel. Je probeert een missie naar Mars voor te bereiden. Tot aan de lancering dan.” De leerlingen krijgen lezingen van vakmensen die bij de NASA werken.

Technasia

Bart en Karina zijn het afgelopen jaar langs de vijf technasia in Overijssel gegaan om leerlingen enthousiast te maken. Uit de finalisten kwamen twee winnaars. Lidewij Krakers van het Bonhoeffer College uit Enschede reist samen met Dennis Böhm van het Erasmus in Almelo.

Docent Benno Berendsen is al jaren de drijvende kracht achter deelname van de scholieren. “Ik zou zelf ook wel willen, maar ik weet niet of ik het als jonge scholier zou durven. Als docent zie je aan het begin van het jaar al welke scholieren dit aankunnen. Ze moeten dit natuurlijk combineren met examens en dat is niet niks. Je hebt echt lef nodig.”

Toekomst

Karina is sinds haar deelname in Houston echt besmet met het ruimtevaartvirus. “Ik was al geïnteresseerd, maar nu ben ik echt van plan om in de ruimtevaart te gaan werken.” Zowel Karina als Bart zijn na hun middelbare school Natuurkunde gaan studeren, een ‘logische’ studie als je de ruimtevaart in wil. Lidewij weet het nog niet zeker. “Ik wil in ieder geval de technische kant op.”

Bron: RTV Oost, http://www.rtvoost.nl/verhalen/default.aspx?nid=242068&cat=889#prettyPhoto.