Dag 6: op naar Mars

Vrijdag al weer, oftewel het eind van de eerste schoolweek. Het grootste deel van deze week hadden we activiteiten gedaan, musea bezocht en al dat soort dingen om zo veel mogelijk info te vergaren. Vandaag was het tijd om die informatie en inspiratie een toepassing te geven.

De dag begon zo als altijd: vroeg op, ontbijt en snel naar school. Hoewel ik het idee heb dat ik beter wordt in vroeg weg gaan, schijn ik niet echt eerder op school te komen. Ach ja, zo lang ja maar op tijd bent.

’s Ochtends hadden we eerste een gastspreker. Deze had het over vulkanisme en tektonische bewegingen. Hoewel het het onderwerp niet heel veel nut had voor the Green team (wij bouwen de habitat op Mars), was het toch erg leuk en interessant om naar te luisteren. De man die het vertelde kon het leuk uitleggen en er waren dan ook genoeg vragen na de tijd om de gegeven tijd te overschrijden. Hierdoor liep het dus wat uit, maar dat was niet zo erg.

Na de spreker werden de teams in verschillende ruimtes gescheiden om ieder aan hun eigen onderwerp te kunnen werpen. Aan het eind van de dag moesten we een kleine presentatie geven over wat we gedaan hadden, onze eerste ideeën en eventuele vragen aan de andere team. Ook moesten we de team song en de team patch afmaken en inleveren. Dus dat betekende hard aan de slag! Maar het bleek nog niet zo makkelijk. Van heel veel beslissingen ben je afhankelijk van de andere teams en moet je wachten om hun antwoord of tot je kan overleggen. Verder was ook andersom lastig, want zij willen ook dingen van ons weten. Dus op een gegeven moment ben je hard aan het werk, komt red binnen met de vraag: hoeveel weegt jullie habitat? Maar ja, wij waren zo van: geen idee, daarvoor moeten we het eerst af hebben, maar dat is VEEL werk. Maar zonder die info konden red en Maroon niet verder, dus dat wordt na het weekend het eerste waar we naar moeten kijken.

We zijn verder vrijwel de hele dag met het project bezig geweest. Over het algemeen denk ik dat we best wat zijn opgeschoten. We hebben het ontwerp voor het life support system, de indeling voor de habitat zelf en nog wat details. Ook is de patch klaar, waarvan een foto boven deze blog staat.

Tussen het werk door hadden we lunch. Die lunch bestond uit heerlijke pizza! Fancy! Onder de lunch hadden we nog een gastspreker. Een vrouw dit keer, waarvan ik opnieuw de naam ben vergeten, oeps. Maar dat terzijde, haar verhaal was erg leuk! Ze had het over ruimtepakken en een stukje astronauten training. Ze trainde zelf astronauten en het was een enthousiast verhaal! Opnieuw niet helemaal mijn vakgebied, maar wel heel interessant. Verder had ze een aantal onderdelen van een ruimtepak mee genomen, die we na het praatje aan mochten proberen, dus dat was super gaaf!

Ruimtepak handschoen

Aan het eind van de dag dus de presentaties en daarna om 5 uur terug neer het gastgezin. Daar kon ik eventjes uitrusten. De afgelopen week was super leuk, maar ook heel druk en vermoeiend en ik was doodop. Even rust was dus wel welkom. Echter duurde dit niet lang, want om 7 uur moesten we weer terug bij de universiteit zijn, want we gingen met z’n allen naar het observatorium.

De rit met de busjes duurde bijna een uur, maar we hebben ons goed vermaakt. Lekker muziek op en met z’n allen luidkeels meezingen.

Het was een mooie heldere avond en we konden goed naar de sterren kijken. Echter ben ik bang dat ik net zo veel, zij het niet meer muggen dan sterren heb gezien. Het observatorium lag midden in een soort natuurlijk/camping gebied, met slangen, alligators, en allerlei insecten beesten. Gelukkig zijn wij alleen die laatste tegengekomen. Via de telescopen van het observatorium hebben we de planeten Jupiter en Saturnus bekeken. Dat was echt super gaaf, maar het is moeilijk te realiseren dat je daadwerkelijk naar die planeten kijkt. Het lijkt bijna als of ze gewoon een plaatje achter de lens geplakt hebben. Maar ja kon de kleuren en manen en de ring van Saturnus zien. Super nice!

Na het observatorium zijn wet teruggereden naar een of andere parkeerplaats bij een restaurant, waar we opgehaald werden door ons gastgezin. Uiteindelijk om 00:15 weer thuis en dood moe m’n bed in.